Επίσημο «ναι» ΗΠΑ στην υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 18:09
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Την επίσημη υποστήριξη των ΗΠΑ στην υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, εξασφαλίζοντας έτσι την επικράτησή της έναντι του Μεξικανού Αγκουστίν Κάρστενς.

Το 24μελες διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα για την επιλογή του διαδόχου του πρώην γενικού διευθυντή Ντομινίκ Στρος-Καν που παραιτήθηκε το Μάιο μετά τη σύλληψη του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

«Με χαρά ανακοινώνω την απόφασή μας να υποστηρίξουμε την Κριστίν Λαγκάρντ για τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει ο Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

«Το εξαιρετικό ταλέντο και η ευρεία εμπειρία της κας Λαγκάρντ θα προσφέρουν μια απαράμιλλη διεύθυνση σε αυτόν το θεσμό, η οποία είναι απαραίτητη σε μια στιγμή κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία», προσθέτει ο Γκάιτνερ.

«Μας ενθαρρύνει η ευρεία υποστήριξη που εξασφάλισε μεταξύ των μελών του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων οικονομιών», σημειώνει.

Παράλληλα η Ρωσία ανακοίνωσε και αυτή σήμερα ότι θα ψηφίσει υπέρ της Λαγκάρντ κατά την ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, μετέδωσε το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν.

«Πιστεύω ότι έχει τις απαραίτητες ικανότητες και κατά την ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο (του ΔΝΤ) εμείς θα υποστηρίξουμε την υποψηφιότητά της», δήλωσε ο Κούντριν.

«Οι προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ανταποκρίνονται απολύτως στους στόχους και τους σκοπούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», προσέθεσε ο Κούντριν, σύμφωνα με δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

«Θα μπορέσει να εμφυσήσει δυναμισμό στο έργο αυτού του σημαντικού διεθνούς οργανισμού, να εξασφαλίσει τις μελλοντικές του μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα του συστήματος ποσοστώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών», προσέθεσε.

Η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να έχει γίνει πριν από την Πέμπτη, αλλά μπορεί να ανακοινωθεί ήδη από σήμερα το βράδυ.

Η Λαγκάρντ έχει κερδίσει τη σημαντική υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Με αυτές τις τρεις ανέρχεται σε 12 ο αριθμός των εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ που τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητάς της από τους συνολικά 24. Στους υποστηρικτές της περιλαμβάνονται οι επτά εκπρόσωποι της ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου και αυτός του Τόγκο.

Αντιθέτως ο Κάρστενς έχει την υποστήριξη 4 χωρών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα