Ενοποίηση των οργανισμών ελέγχου της αδήλωτης εργασίας εξετάζει το Υπ. Εργασίας

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 19:42

Σειρά αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο συζητά την ενοποίηση όλων των οργανισμών ελέγχου της αδήλωτης εργασίας.

Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων άρχισε με απόντες τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους υπαλλήλους της Βουλής που πραγματοποίησαν στάση εργασίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι «υπάρχει ένας κοινός τόπος σε σχέση με το ελεγκτικό έργο που μπορεί να το κάνει και το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί ελέγχου των ασφαλιστικών ταμείων και το ΣΕΠΕ. Κοινά μεικτά κλιμάκια, ώστε να μπορούν από κοινού να κάνουν αποτελεσματικό έλεγχο, απαλλάσσοντας και τις επιχειρήσεις, από το να μπαίνει κάθε μια ώρα και ένας ελεγκτικός μηχανισμός και να μην τις αφήνει να δουλέψουν…»

Η Νέα Δημοκρατία, δια της εισηγήτριάς της Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, έκρινε πως το νομοσχέδιο ανασυγκροτεί το ΣΕΠΕ ως ένα νέο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό οργανισμό, σε βάρος της ίδιας του της αποδοτικότητας.

Εξήρε ωστόσο άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές που αφορούν την προστασία των εργαζομένων γυναικών από το ενδεχόμενο απόλυσης λόγω μητρότητας (επιμήκυνση της προστασίας μετά τον τοκετό για έξι ακόμα μήνες) και την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, υποστήριξε πως «οι ρυθμίσεις είναι σωστές εκ πρώτης όψεως, αλλά τελικά καταλήγουν σε σημαντικά αντικίνητρα: Δεν μπορεί να φορτώνεται το κόστος ο εργοδότης, ο οποίος αναγκάζεται να ρωτάει την οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας - και αν δεν έχει παιδιά δεν την προσλαμβάνει. Το βάρος αυτό, θα έπρεπε να το αναλαμβάνει το κράτος…»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα