Πορτογαλία: Στη Βουλή τετραετές πρόγραμμα λιτότητας

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 21:17

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας κατέθεσε στη Βουλή η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλία, με στόχο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμφωνία διεθνούς δανεισμού 78 δισ. ευρώ.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας σε ορισμένα αγαθά που έχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, με παράλληλη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.

Θα πωλήσει μετοχές από εταιρείες όπως η Energias de Portugal -η μεγαλύτερη της χώρας- και η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού ενεργειακού δικτύου REN, φέτος. Σχεδιάζει επίσης να πωλήσει την αεροπορική εταιρεία TAP και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της κρατικής τράπεζας CGD, αν και δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για αυτές τις δύο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε πέρυσι στο 9,1%, υπερβαίνοντας το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης που το προέβλεπε στο 7,3 %. Η χώρα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2013 βάσει της συμφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα