Ανοδος του πετρελαίου

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 06:24

Στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση της σημαντικής μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο-με 155 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά- των νέων μέτρων λιτότητας απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας. Οι τιμές του καυσίμου οδεύουν να κλείσουν το πρώτο τρίμηνο απωλειών, σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν τα συμβόλαια του πετρελαίου μετά την άνοδό τους νωρίτερα. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε, ότι, τα αποθέματα μειώθηκαν 4,38 εκατ. βαρέλια. Σήμερα το απόγευμα θα τεθεί προς ψήφιση στο Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος. Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα.

Στη Νέα Υόρκη, το αργό πετρέλαιο για παράδοση Αυγούστου, διαπραγματεύθηκε στα 94,69 δολ. το βαρέλι, 8 σεντς χαμηλότερα στις 11:55 π.μ., ώρα Σύδνεϋ. Νωρίτερα, σημείωσε άνοδο έως 55 σεντς, φθάνοντας στα 95,32 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,88 δολ. φθάνοντας στα 94,77 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 25% και βρίσκονται 11% χαμηλότερα το δεύτερο τρίμηνο- το πρώτο τρίμηνο απωλειών από τη χρονική περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2010.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 4% από τις 23 Ιουνίου, όταν είχε υποχωρήσει κατά 4,6%, μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας (International Energy Agency-IEA) για αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένης και ποσότητας 30 εκατ. βαρελιών από τις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο το μπρεντ υποχώρησε έως 38 σεντς φθάνοντας τα 112,02 δολ. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ σημείωσαν άνοδο 3,62 δολ., ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στα 112,40 δολ. το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν στα 359,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ και οι εισαγωγές μειώθηκαν 3% φθάνοντας στα 8,88 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας την πρώτη μείωση σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Η «Arlene» η πρώτη τροπική καταιγίδα της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό, κινείται στα ηπειρωτικά των ανατολικών ακτών του Μεξικού και ενδέχεται να ισχυροποιηθεί σε τυφώνα- σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του U.S. National Hurricane Center.

Η Petroleos Mexicanos, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, που διαθέτει πετρελαιοπηγές στην περιοχή, είναι η δεύτερη εξαγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ μετά τον Καναδά. Η χώρα προμήθευσε τον Μάρτιο τις ΗΠΑ με 1,19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Το πετρέλαιο κινήθηκε επίσης ανοδικά εν μέσω εικασιών, ότι, ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή μετά την απελευθέρωση μέρους στρατηγικών αποθεμάτων από την ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα