ΗΠΑ: Προειδοποίηση από S&P για «επιλεκτική πτώχευση»

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 10:01
UPD:10:04
EPA/HOW HWEE YOUNG

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι ενδεχομένως να δουν την κορυφαία τους πιστοληπτική αξιολόγηση να υποβαθμίζεται αυτομάτως στην κατηγορία της «επιλεκτικής πτώχευσης», σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγων που λήγουν στις 4 Αυγούστου, απηύθυνε η Standard & Poor's.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πληρωμή, τότε αυτομάτως η πιστοληπτική αξιολόγησή της θα βρεθεί στη βαθμίδα D, επειδή δεν υπάρχει περίοδος χάριτος», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της S&P, Τζον Τσάμπερς.

Στις 4 Αυγούστου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες περί τεχνικής στάσης πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνονται μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Ακόμη και μια ιδιαίτερα πρόσκαιρη στάση πληρωμών θα αύξανε αυτομάτως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ και θα βάρυνε στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και στο ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.

Αντίστοιχη προειδοποίηση με την S&P διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος Moody's.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα