Αλμα του δολαρίου μετά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2002 17:39

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ άνοδο σε διάστημα δύο εβδομάδων σημείωσε κατά τις απογευματινές συναλλαγές το αμερικανικό νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του μετά την απρόσμενη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Αύγουστο στο 5,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, από 5,9% τον Ιούλιο, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προβαίνουν για τέταρτο κατά σειρά μήνα σε προσλήψεις. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα σημείωνε αύξηση τον Αύγουστο στο 6%.

Γράφημα του CNN

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα μισθολόγια αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 39.000, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως των 30.000. Τον Ιούλιο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 67.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έναντι, πολύ περισσότερο έναντι της αρχικής ανακοίνωσης (6.000).

Στην άνοδο του δολαρίου συμβάλλει και η ενίσχυση των μετοχικών αξιών στο χρηματιστήριο της Nέας Υόρκης αυξάνοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύονται κατά 1,23% και 1,28% αντιστοίχως.

Από την άλλη μεριά, αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία σημείωσε πτώση τον Αύγουστο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/06/242494.htm , ενώ η Κομισιόν υποβάθμισε για τέταρτη φορά μέσα στο 2002 τις αρχικές της εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 0,6% αντιστοίχως έναντι 0,6% και 0,9% που εκτιμούσε αρχικά. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

Το ευρώ, στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τα 98,36 σεντς από 99,13 σεντς στις 13:00, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στα 98,57 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα