ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι συγκεντρώσεις των Raiffeisen και EFG Eurobank

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 15:41

Την προτεινόμενη συγκέντρωση των πολωνικών τραπεζικών θυγατρικών αντιστοίχως της αυστριακής Raiffeisen Bank International AG και της ελληνικής EFG Eurobank Ergasias S.A. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυνάμει του κανονισμού της Ε.Ε. για τις συγκεντρώσεις.

Η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι η συγκέντρωση της Raiffeisenbank Polska S.A με την Polbank δεν εγείρει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην πολωνική τραπεζική και ασφαλιστική αγορά, στην οποία αμφότερες είναι σχετικά μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Βάσει της προτεινόμενης πράξης, η καθεμία από τις RBI και EFG θα ανταλλάξει, σε ένα πρώτο στάδιο, μετοχές που κατέχουν στις αντίστοιχες πολωνικές θυγατρικές τους RBPL και Polbank και κατόπιν, σε ένα δεύτερο στάδιο, η Polbank και η RBPL θα συγχωνευθούν.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέτασε την επίπτωση της συγκέντρωσης στις πολωνικές αγορές λιανικής τραπεζικής , λιανικής διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων, τραπεζικής εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρήσεων, διατραπεζικών υπηρεσιών, παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται προβλήματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό, δεδομένων των πολύ μικρών υφισταμένων οριζοντίων και καθέτων επικαλύψεων, επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης μία σειρά δυνητικών επικαλύψεων μεταξύ άλλων εταιρειών που ανήκουν στην RBI και στην EFG Ergasias σε εθνικές αγορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες στις οποίες δραστηριοποιούνται η RBPL και η Polbank, ιδίως στις αγορές λιανικής τραπεζικής και τραπεζικής εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Και σε αυτή την περίπτωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υφίστανται αρνητικά δευτερογενή αποτελέσματα σε αυτές τις αγορές.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη δεν έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού. Η πράξη κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή στις 20 Μαΐου 2011.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα