Διστακτικοί οι φορείς σχετικά με την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 17:00

Διστακτικοί απέναντι στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Πλέον θετικός υπήρξε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι το νέο σχήμα του ΣΕΠΕ θα λειτουργήσει καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Η μεσολάβηση του Σώματος για επίλυση των εργασιακών διαφορών, όπως και τα μικτά κλιμάκια ελέγχου από το ΙΚΑ, το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ, κρίνονται θετικά.

«Θα πρέπει όμως να αλλάξει κάποια στιγμή το φαινόμενο του ελεγκτή, που εισβάλλει σε μία επιχείρηση χωρίς να συνοδεύεται από δικαστικό λειτουργό. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως κύρωση τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας. Το εύρος επίσης των προστίμων, από 500 έως 50.000 ευρώ είναι αρκετά μεγάλο και φοβόμαστε κάποιες αυθαιρεσίες, γιατί τα πρόστιμα δεν αναστέλλονται από το δικαστήριο και μπορούν να εξοντώσουν κάποια επιχείρηση», ανέφερε ο κ. Κορκίδης, εκφράζοντας, τέλος, τη διαφωνία του και με την υποχρεωτικότητα της κάρτας εργασίας.

«Η κάρτα εργασίας, δεν μπορεί να μην είναι υποχρεωτική όταν εφαρμόζεται σε έναν κλάδο, π.χ. στα ξενοδοχεία», ανέφερε αργότερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει δυνατότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά αυτό προϋποθέτει την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε μείωση των εσόδων των ταμείων».

Ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καβαθάς, ανέφερε πως το νομοσχέδιο φέρνει φόβο στην αγορά. «Τα μηνύματά μας, είναι πως από πάνω μας κρέμεται μια δαμόκλειος σπάθη κι οι μηχανισμοί που δημιουργούνται, φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ανήθικες συμπεριφορές. Η ποινικοποίηση των παραβάσεων, θα πρέπει να υπάρχει μονάχα όταν υπάρχει ουσιαστικός δόλος, ή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, που να βλάπτει τον εργαζόμενο. Θα πρέπει τα κριτήρια επιβολής προστίμων να είναι αντικειμενοποιημένα», παρατήρησε ο κ. Καβαθάς, εξασφαλίζοντας αργότερα τη διαβεβαίωση του Γιώργου Κουτρουμάνη, για σχετική υπουργική απόφαση στο άμεσο μέλλον.

Η πρόεδρος των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, Ιωάννα Τσακνιά, σημείωσε ως αρνητικό δεδομένο τη μείωση του προϋπολογισμού του ΣΕΠΕ κατά 4,5 εκ. ευρώ, και επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης της μηχανοργάνωσης και της υλικοτεχνικής του υποδομής, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία. Η κα Τσακνιά προειδοποίησε, επίσης, για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα κάλυψης των 916 θέσεων επιθεωρητών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, καθώς οι υπάλληλοι στο ΣΕΠΕ είναι λιγότεροι.

«Πρέπει να γίνει μεγάλη εξοικονόμηση στην κατανομή προσωπικού. Υπάρχουν υπηρεσίες προσωποπαγείς. Υπάρχουν υπηρεσίες σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Μήλο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, τώρα, που λειτουργούν με έναν μόνο υπάλληλο, που για να κάνει έλεγχο θα πρέπει να κλειδώσει την Επιθεώρηση. Κάνουμε έκκληση, να υπάρξει εξοικονόμηση προσωπικού, ή ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, τάχθηκε υπέρ της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας, όπως και της κατάχρησης του δικαιώματος απασχόλησης εκπαιδευόμενου προσωπικού, ζητώντας, μάλιστα, και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων αλλά και εφαρμογή της μισθοδοσίας μέσω τραπεζών. Ο κ. Ρέτσος, εξέφρασε την διαφωνία του με την αναβολή εφαρμογής της διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα ασφαλιστικής έκπτωσης 10% για τις ενήμερες επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ζητώντας αυτό να ισχύσει από την 1η Ιουλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η εκπρόσωπος των ιατρών Εργασίας, Ευγενία Πανταζή, ζήτησε τη νομοθετική κατοχύρωση της προτεραιότητας του κλάδου της στις σχετικές προσλήψεις, υπενθυμίζοντας παλαιότερη, σχετική τοποθέτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. «Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται ανά το νομό. Δεν είναι δυνατόν να περιφέρεται ο κάθε ιατρός εργασίας με ένα βαλιτσάκι ανά την Ελλάδα», ανέφερε η κα Πανταζή. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές οι 494 αιτήσεις ιατρών να αποκτήσουν την ειδικότητα ιατρού εργασίας, που εκκρεμούν επί οκτώ χρόνια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας, Κώστας Καραγιάννης, ζήτησε να απεμπλακεί το Σώμα από τον έλεγχο της παραβίασης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, όπως επίσης και με εκείνο της στατιστικής επεξεργασίας όλων των εργατικών ατυχημάτων. Ο κ. Καραγιάννης έθεσε με τη σειρά του πρόβλημα χρηματοδότησης του ΣΕΠΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «χρησιμοποιούμε τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα πανελλαδικά και το υπουργείο έχει 5,5 μήνες να μας πληρώσει τις βενζίνες».

Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Χρήστος Νάστας, επαίνεσε το υπουργείο Εργασίας για την υιοθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των προτάσεων της Συνομοσπονδίας στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ζητώντας παράλληλα περαιτέρω πρόνοιες για τους γονείς των παραπληγικών και των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Θετικές κρίσεις επεφύλαξαν για το νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, κ.κ. Σταμούλος και Κάρδαρης.

Ο υπουργός Εργασίας διαπίστωσε με ικανοποίηση την ύπαρξη συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων στο να υπάρχουν κανόνες, καθώς, όπως είπε, «οι κανόνες είναι αναγκαίοι για να έχει και δικαιώματα ο εργαζόμενος, αλλά και περιβάλλον που ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουτρουμάνης υπερασπίστηκε τις αυστηρές κυρώσεις εναντίον των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εσόδων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η επίτευξη όμως του στόχου αυτού, θα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική αν υπάρχει πρόληψη. Έτσι, ενισχύεται ο προληπτικός χαρακτήρας του ΣΕΠΕ, με συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αν όμως βρεθεί για δεύτερη φορά εργαζόμενος ανασφάλιστος στην ίδια επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρχει αναστολή λειτουργίας της για 3 έως 10 μέρες», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Η μέχρι τώρα συνεννόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε κρίσιμα ζητήματα, δημιουργεί ένα πολύ θετικό περιβάλλον. Υπάρχουν διαφορές, αλλά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε κρίσιμους τομείς, είναι ιδιαίτερα θετικό, κι εγώ προσωπικά και ο κ. Κουτσούκος, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και μίνιμουμ συμφωνία», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα