Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής και επί των άρθρων, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Επί της αρχής υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία δήλωσε «παρών». Σε σύνολο 296 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 136 και πέντε «παρών».
Επί των άρθρων του νομοσχεδίου σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις στη στάση των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών. Στο κυβερνών κόμμα, η βουλευτής του Χρύσα Αράπογλου καταψήφισε δέκα από τα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στις αποκρατικοποιήσεις, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.
Κατήγγειλε μάλιστα διάκριση σε συναδέλφους της βουλευτές, καθώς, όπως είπε, κάποιοι πήραν το λόγο για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους, ενώ άλλοι αποκλείστηκαν.
Η ΝΔ υπερψήφισε 22 από τα 49 άρθρα και συγκεκριμένα αυτά που αφορούν αποκρατικοποιήσεις, περιστολές δαπανών και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ καταψήφισε όλα τα φορολογικά και περιβαλλοντικά άρθρα.
Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ψήφισε «όχι» και επί της αρχής και επί των άρθρων καταγγέλλοντας το προεδρείο της Βουλής για «προσπάθεια φίμωσης βουλευτών», επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε. «Όχι σε όλα» ψήφισε και ο βουλευτής Λέσβου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Γαληνός.
Όλα τα άρθρα καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία καταψήφισε τις φορολογικές ρυθμίσεις και τα άρθρα για τη δημόσια περιουσία.
Ευ. Βενιζέλος: Ενδυναμώνεται η θέση της Ελλάδας
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου από την ΕΕ. «Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, βρίσκοντας μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».
Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβιώσουμε
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η κυβέρνηση επέλεξε να επιβιώσουμε» και προσθέτει: «Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλυθούν τρία προβλήματα: το χρέος, όπου και χρειάζεται να ληφθεί στο άμεσο μέλλον μία πολιτική απόφαση από τους Ευρωπαίους εταίρους για μία πολιτική λύση. Τα δημόσια ελλείμματα, που αποτελούν ένα εσωτερικό πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και κυρίως ένα πρόβλημα κουλτούρας γύρω από την αντίληψη του ρόλου του Κράτους. Τέλος, η ασθενής ανάπτυξη, διότι εισάγουμε πολύ και εξάγουμε λίγο. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε όλη μας της βιομηχανία, η οποία εξαφανίστηκε και χρειάζεται να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου το οικονομικό μας μοντέλο».
Ικανοποίηση Ρόμπεϊ - Μπαρόζο
Την ικανοποίησή τους για την ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστικού νόμου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η απόφαση αυτή συνιστά το δεύτερο καθοριστικό βήμα για επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, ήταν μια ακόμη πράξη υπευθυνότητας.
Οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο υπογραμμίζουν ότι πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και για ταχεία πρόοδο για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Εκφράζουν ακόμη την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης στον ελληνικό λαό, για το μέλλον του οποίου εκφράζουν εμπιστοσύνη.
«Ενόψει του σκληρού έργου που θα πρέπει να γίνει» οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να εργαστούν από κοινού «για να πάει η χώρα μπροστά».
ΔΝΤ: «Σημαντικό βήμα»
Την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σημαντικό βήμα.
Συγκεκριμένα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον δήλωσε ότι «θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα».
Επισήμανε ακόμη ότι «οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα».
«Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την καταβολή της επόμενης δόσης», πρόσθεσε η κ. Ατκινσον.