Goldman Sachs: Κρίσιμες οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 14:44
UPD:14:46

Τη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας επισημαίνει με έκθεσή της Goldman Sachs, αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά κράτη της περιφέρειας. Για την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης στα κράτη της περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία), οι επενδυτές εστιάζουν συνήθως στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των κυβερνήσεων, όπως παρατηρεί.

Ωστόσο, σημαντικές είναι και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως κατά την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης της περιφέρειας και της βιωσιμότητας του χρέους των κρατών αυτών. Σε αυτό το επίπεδο, ζωτικής σημασίας είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τονίζει η Goldman Sachs.

Παρότι η απασχόληση στην περιφέρεια της Ευρώπης έχει σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την εφαρμογή του ευρώ, ένα μέρος αυτής της ανάπτυξης τροφοδοτήθηκε από τις φθηνές πιστώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμη, εξηγεί η έκθεση.

Επιπλέον, οι σχετικά καλές αποδόσεις του παρελθόντος έχουν «θολώσει» την εικόνα όσον αφορά στις υποκείμενες διαρθρωτικές ακαμψίες των αγορών εργασίας στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας. «Τώρα που η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί, ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις των ακαμψιών αυτών είναι περισσότερο εμφανείς» διαπιστώνει η Goldman Sachs.

Η εμπειρία άλλων κρατών, όπως η Γερμανία, έχουν δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα, παρότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να γίνουν εμφανή τα πλεονεκτήματα, υποστηρίζει.

Όλες οι χώρες της περιφέρειας έχουν δρομολογήσει περισσότερο ή λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, είτε υπό την καθοδήγηση της τρόικας είτε με δική τους πρωτοβουλία, όπως η Ισπανία. «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε πόσο αποφασισμένες θα αποδειχθούν πράγματι οι κυβερνήσεις αυτές στην επίτευξη των στόχων αυτών των μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα