Ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή κρασιών στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας αποδεικνύεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των κρασιών για την οποία φημίζεται η περιοχή τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια.
Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι εξέτασαν τέσσερις περιοχές των ΗΠΑ με παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι ερευνητές εφάρμοσαν κλιματικά μοντέλα και χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να προβλέψουν πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει τις γόνιμες αυτές περιοχές.
Στις υποθέσεις που έκαναν περιλαμβάνεται η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 23% έως το 2040, σενάριο που θεωρείται αρκετά συντηρητικό. Για τους παραγωγούς της κοιλάδας Νάπα, οι οποίοι συνεισφέρουν με 18,5 δισ. δολάρια στον κλάδο κρασιού της χώρας, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μπορεί να αποβούν ολέθριες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Φάρεναϊτ σε διάστημα 30 ετών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θερμοκρασιών στις περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια των ποικιλιών pinot noir ή cabernet sauvignon, προειδοποιεί η έρευνα.
«Ήδη βλέπουμε μια αλλαγή στη Νάπα», αναφέρει ο Νόα Ντίφενμποφ, συντάκτης της έκθεσης, ο οποίος προειδοποιεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσει την ποιότητα των σταφυλιών.
Πηγή: Reuters