Ευ. Βενιζέλος: Ύφεση 3,9% φέτος, ανάπτυξη από το 2012

Το Σάββατο το Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 17:44
UPD:20:43

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Η πρόβλεψη αυτή είναι λίγο χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ανέφερε πως αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος.

«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα και ο στόχος μας. Να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο ... Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Σημείωσε ακόμη πως η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το Ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων μπορούν να κινητοποιηθούν δυνάμεις, όπως ο ελληνικός εφοπλιστικός κόσμος: «Η συμμετοχή του ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να είναι καθοριστική. Την άλλη εβδομάδα προγραμματίζω συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών».

Την ίδια ώρα, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία συζητούν τρόπους μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν σε μια προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας. Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε τα σχέδια αυτά, λέγοντας ότι το μέγεθος του δεύτερου πακέτου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό και από τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να υποβαθμίσει τις όποιες ανησυχίες ότι η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να θέσουν εκτός τροχιάς τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Η εικόνα της έλλειψης συναίνεσης που δίνουμε προς τα έξω μάς αδικεί κάπως ως χώρα, γιατί στην πραγματικότητα οι διαφωνίες είναι ελάχιστες και υπάρχει πολύ μεγάλη συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στον διορισμό του πενταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, καθώς και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο» διαβεβαίωσε.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο το βράδυ συνεδριάζουν τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί Σύνοδος για την Κυριακή 3 Ιουλίου.

«Η συνάντηση δεν ακυρώθηκε αλλά μεταβλήθηκε σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσε ο Γκι Σούλερ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Σούλερ σημείωσε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα εκδοθεί κάποιο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης. Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να τεθεί σε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία του Eurogroup, εκτιμώντας πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου λειτουργεί διεθνώς υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας και αποτελεί τη βάση για την αυριανή συζήτηση στο Eurogroup.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλέον επαρκής συναίνεση ώστε να μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου», δήλωσε στο Bloomberg ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων στήριξης μετά την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. «Είμαι αισιόδοξη ότι θα είναι θετική η έκθεση της τρόικας και, αν όντως είναι, αυτό θα βοηθήσει [την Ελλάδα] να λάβει την επόμενη δόση», δήλωσε η κ. Φέκτερ σε δημοσιογράφους.

Η Αυστριακή υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν». Όπως σημείωσε, δεν θα υπάρξει καμία προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι ιδιώτες επενδυτές. «Το θέμα αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση (για το πακέτο διάσωσης), αλλά περισσότερο επιθυμία των αξιωματούχων.»

Δήλωσε δε ότι είναι πιθανόν οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν διαφορετικές λύσεις βάσει των δικών τους επιθυμιών, προσθέτοντας, ωστόσο, αργότερα ότι είναι επίσης πιθανόν οι αξιωματούχοι να διαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, η μεγαλύτερη συνεισφορά της Αυστρίας στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν ίσως η κρατικοποίηση της τράπεζας Kommunalkredit, μιας «bad bank» η συνολική έκθεση της οποίας στο ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Bloomberg: Εως 85 δισ. το νέο πακέτο βοήθειας

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει νέα χρηματοδότηση έως 85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης εισφοράς από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο Τόμας Γουίζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής και χρηματοοικονομικών αγορών του αυστριακού υπουργείου, δήλωσε αργά χθες από τη Βιέννη ότι τα κράτη της ευρωζώνης και οι ιδιώτες επενδυτές θα συνεισφέρουν το 70% της βοήθειας αυτής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα