Scotiabank και IFC επενδύουν στην Xi'an της Κίνας

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2002 09:44

Η Bank of Nova Scotia, σχεδιάζει να επενδύσει στην Xi'an Commercial Bank, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της, HSBC Holdings Plc και Citigroup Inc., στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει να επεκταθεί στην αγορά της Κίνας, εξαγοράζοντας μερίδια σε τράπεζες που ανήκουν στο κράτος.

Η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα του Καναδά και η World Bank International Finance Corp., συμφώνησαν να επενδύσουν στην Xi'an Bank, αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση. Και οι δύο δεν μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο, μεγαλύτερο του 24,9%, είπε ο εκπρόσωπος της Xi'an, Yan Xuefeng, μιλώντας για το θέμα.

Η Scotiabank, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζει στο Web site της, διαθέτει τρία γραφεία στην Κίνα και σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της στη χώρα έως το 2006.

Η Xi'an Βank, ιδρύθηκε το 1997, από τη συγχώνευση 42 πιστωτικών συνεργατών και θέλει να διπλασιάσει την κεφαλαιακή της βάση.

Η Scotiabank, έχει ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ στην Κίνα και μία επένδυσή της στην Xi'an Bank, θα τονώσει κατά πολύ τη διείσδυσή της στην αγορά, ανέφερε ο Yang Qingli, τραπεζικός αναλυτής στην Guotai Junan Securities Co., στο Πεκίνο.

Η Xi'an Bank - το 19,4% της οποία ανήκει στο κράτος - είναι μία από τις 108 εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν στην Κίνα και αναμένει ότι τα προ φόρων κέρδη της θα ανέλθουν σε 100 εκατ. γουάν (12,1 εκατ. δολ.) φέτος, από 70 εκατ. γουάν που ήταν το 2001.

Νωρίτερα φέτος είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση 500 εκατ. νέων μετοχών, προκειμένου να διπλασιάσει την κεφαλαιακή της βάση, σε ένα εκατ. γουάν. Η IFC και η Scotiabank, αναμένεται να προχωρήσουν στην αγορά μέρους αυτών των μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα