Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενδέχεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της, Βιμ Ντούϊζεμπεργκ, απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας, ότι, η Ευρώπη χρειάζεται «σταθερότητα».
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25% είναι κατάλληλο για την παρούσα κατάσταση και για το προσεχές μέλλον, είπε ο κ. Ντουϊζεμπεργκ μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σάββατο.
Κανένας από τους 24 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News δεν είπε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μια νέα μείωση στα τέλη του 2002.
«Η οικονομία έχει κακές επιδόσεις», ανέφερε ο Joop Bresser, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. ευρώ με την Delta Lloyd Asset Management. Ο Bresser και άλλοι χρηματιστές αγοράζουν ευρωπαϊκά ομόλογα και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ενεργήσει λίαν συντόμως προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.
Στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή, οι παραγγελίες και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος τριών ετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για τέταρτη φορά το τρέχον έτος, ενώ αξιωματούχοι της ΕΚΤ, είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν προβλήματα, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση και οι τα Χρηματιστήρια ταλαντεύονται.
«Η ανάκαμψη την οποία περιμένουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα έρθει αργότερα», είπε ο κ. Ντουϊζεμπεργκ σε σύσκεψη στην Κοπεγχάγη, ενώ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα κυμανθεί από 2% έως 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2003.
Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, όπου κατευθύνεται το 1/10 των γερμανικών εξαγωγών, υποχώρησε τον Αύγουστο και οι παραγγελίες μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε περισσότερο από 20% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ ο Dow Stoxx 50, έχασε ποσοστό 28%.