ISDA: Το γαλλικό σχέδιο δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 10:15

Στην εκτίμηση ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα ενεργοποιήσει τις συμφωνίες αθέτησης πληρωμών (CDS) προέβη αργά τη Δευτέρα αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού χρηματοοικονομικών παραγώγων ISDA.

«Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο αφορά στην ουσία μια εθελοντική μετακύλιση και, γενικά, οι εθελοντικές μετακυλίσεις δεν πυροδοτούν τα CDS», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Τζιν, γενικός σύμβουλος του Διεθνούς Συνδέσμου Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει προτείνει η Γαλλία, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα επανεπενδύουν τουλάχιστον το 70% του ποσού που θα τους επιστρέφεται καθώς αυτά λήγουν σε νέα 30ετή χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου.

Η ISDA θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν η λύση αυτή θα αποτελέσει «πιστωτικό επεισόδιο» που θα ενεργοποιούσε τα CDS.

Η Standard & Poor’s προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να αντιδράσει σε προτάσεις, όπως η γαλλική, υποβαθμίζοντας το ελληνικό δημόσιο σε επίπεδα χρεοκοπίας. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε απορίες γύρω από το τι προβλέπουν οι κανόνες του ISDA.

O Τζιν δήλωσε, ωστόσο, στο Reuters ότι δεν έχει ζητηθεί από τον ISDA να αυστηροποιήσει τους κανόνες του για το τι συνιστά πιστωτικό επεισόδιο, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και σενάρια ανάλογα με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα