Κάτω από τα 98 σεντς το ευρώ

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2002 12:17

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχεται κατά τις σημερινές συναλλαγές το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στις 12 μ. (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 97,94 σεντς από 98,18 σεντς αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε την Κυριακή ότι η προσδοκώμενη για το δεύτερο εξάμηνο ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να καθυστερήσει, ενώ ερωτηθείς για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι τα επιτόκια βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα και ότι εκείνο που προέχει είναι η σταθερότητα των τιμών.

Μετά τα παραπάνω σχόλια, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων της την Πέμπτη παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται.

«Τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης είναι αποθαρρυντικά, ωστόσο δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της ABN Amro.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/07/242674.htm . Στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή, οι παραγγελίες και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα χρονικού διαστήματος τριών ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για τέταρτη φορά το τρέχον έτος, ενώ αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το μέλλον επικαλούμενοι την υποχώρηση των μετοχικών τιμών και τη μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κανένας από τους 24 οικονομικούς αναλυτές του αναμένει μείωση των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μια νέα μείωση στα τέλη του 2002.

Από την άλλη μεριά, το αμερικανικό νόμισμα βρήκε στήριγμα από την απρόσμενη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/07/242675.htm και τη συνακόλουθη σημαντική ενίσχυση των μετοχικών τιμών στη Νέα Υόρκη στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα δώσουν αυτή την εβδομάδα οι πωλήσεις λιανικής Αυγούστου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Σεπτεμβρίου (την Παρασκευή) και η δημοσιοποίηση του «Μπεζ Βιβλίου» της Fed (την Τετάρτη).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα