Πρωτοβουλία για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 11:39

Eμπειρογνώμονα για την καταγραφή και τον έλεγχο της τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2008 να καταστεί σημαντικό εργαλείο για τη διαφάνεια και την ορθή τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προκηρύσσεται πρόχειρος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου εμπειρογνωμοσύνης με κριτήριο κατακύρωσης της χαμηλότερη οικονομική προσφορά συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 65.313 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 και ώρα 12.00 στο κτήριο της πλατείας Κάνιγγος. Η συνολική διάρκεια του έργου έχει οριστεί στις 90 μέρες.

Η τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων εταιρειών είναι απαραίτητη δεδομένου ότι σχεδόν το 60% των εμπορικών συναλλαγών σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη πραγματοποιείται μεταξύ εταιρειών του ιδίου ομίλου.

Κατά συνέπεια αν χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής του ένας όμιλος εταιρειών μπορεί να αυξήσει με τεχνητό τρόπο σε ένα κράτος το κόστος των πωλoύμενων προϊόντων.

Από το 2008 έχει ψηφιστεί νόμος στη χώρα μας για να εντοπισμό τυχόν υπερτιμολογήσεων των ενδοομιλικών συναλλαγών και αρμόδια για τον έλεγχο των κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών είναι η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, η οποία έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Σκοπός του έργου είναι η παροχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (90 μέρες) της αναγκαίας επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης -εμπειρογνωμοσύνης προς την αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της εφαρμογής των θεσπισμένων κανόνων τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών, καθώς και η σχετική ενημέρωση - εκπαίδευση των υπηρεσιακών παραγόντων και η παραγωγή στρατηγικής με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο εμπόριο.

Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στο έργο των υπαλλήλων του υπουργείου για την εξακρίβωση των ισχυρισμών μιας επιχείρησης για την τιμολογιακή της πολιτική, καθώς αυτοί πρέπει να αποδεικνύονται με κάθε πρόσφορο τρόπο και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί από τον ΟΟΣΑ για τον έλεγχο τέτοιων περιπτώσεων.

Ο εμπειρογνώμονας θα αναλάβει επίσης την εκπαίδευση των υπαλλήλων για τη δημιουργία και το χειρισμό βάσης στατιστικών δεδομένων Amadeus, καθώς και για τη μεθοδολογία αξιολόγησης και ελέγχου των φακέλων τεκμηρίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα