Στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα επεισόδια ζητεί η ΕΣΕΕ

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 15:58

Την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του ν. 3746/2009 για την οικονομική στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ζητά η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του ν. 3746/2009 για την οικονομική στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008. Ειδικότερα, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο άρθρο 73 του ν. 3746/2009 είναι: άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δανειακών δόσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΕΣΕΕ ζητεί την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων, «για να μην θρηνήσουμε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «περισσότερα λουκέτα στο κλασσικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές ήρθαν να προστεθούν σε αυτές από το σχεδόν μόνιμο κλείσιμο του κέντρου από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, που σιγά-σιγά το μεταμορφώνουν σε μία έρημη, επιχειρηματικά, περιοχή».

Διαφορετικά, σημειώνει, υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για καταστροφές στα καταστήματα, σύμφωνα με τους νόμους (άρθρο 105 ΕισΝ Αστικού Κώδικα) και τη νομολογία των δικαστηρίων (ΑΠ 1616/1981, ΔιοικΕφΑθηνών 2966/1997, ΔιοικΠρωτΠειραιά 1044/1999).

Καλεί παράλληλα τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση και να επανενεργοποιήσουν το νόμο και τις σχετικές προθεσμίες για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις αυτές ευεργετικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερα με την 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη οικονομικών υποχρεώσεων, όλων των επιχειρήσεων του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Στόχος είναι να βοηθηθούν όχι μόνο οι συγκεκριμένες 34 επιχειρήσεις που κατά δήλωσή τους υπέστησαν υλικές ζημιές σε τζαμαρίες, βιτρίνες, ρολά και πόρτες αλλά να ξεπεράσουν το νέο σοκ των καταστροφών, όλες οι επιχειρήσεις του κέντρου, ώστε να αναπληρώσουν τις οικονομικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα