Merit: Σημαντική η διατήρηση των 1.280 μονάδων

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 16:29

Ανασταλτικό παράγοντα για τη διατήρηση του ανοδικού momentum στο Χ.Α. θα αποτελέσει τυχόν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εκτιμά η Merit στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Την περασμένη εβδομάδα, που σημαδεύτηκε από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο Γ.Δ. σημείωσε άνοδο 6,15%. Σύμφωνα με τη Merit, οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο Χ.Α. που είχαν να συμβούν από το Μάρτιο ίσως σημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο γλύτωσε τα χειρότερα προς το παρόν, αν και όλα παραμένουν ρευστά.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει στο σχόλιό της, πως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το Eurogroup για την εκταμίευση της 5ης δόσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης.

Οι προσδοκίες σχετικά με τη συμμετοχή τραπεζών μεγάλων χωρών στο rollover εμφανίζονται πλέον μειωμένες, καθώς γερμανικές τράπεζες και ταμεία συμφώνησαν σε μετακύλιση (rollover) ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή των γαλλικών να αναμένεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Όπως σημειώνει, τα νούμερα αυτά δεν είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστούμε ότι οι λήξεις ελληνικών ομολόγων για την περίοδο 2012-2014 φτάνουν τα 96 δισ. ευρώ (82 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2014).

Επομένως πολύ σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ομόλογα ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ που λήγουν τη συγκεκριμένη διετία, των οποίων η απάντηση αναμένεται θετική μετά και από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, το γαλλικό σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι έχει ήδη δεχθεί σημαντική κριτική κυρίως για το επιτόκιο των μακροχρόνιων τίτλων (5,5-8%) που για πολλούς δεν είναι βιώσιμο για την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Merit επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων φαίνεται να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση του ανοδικού momentum.

Στο επικείμενο Eurogroup η χρηματιστηριακή δεν αναμένει αποφάσεις και αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διάσπαση των 1.340 μονάδων που συνεχίζει να αποτελεί μια ισχυρή αντίσταση (υψηλά 7 εβδομάδων). Αν ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση, η Merit δεν αποκλείει ένα μίνι ανοδικό ράλι μέχρι τις 1.390 μονάδες που αποτελεί την επόμενη σοβαρή αντίσταση.

Αντίθετα, αν οι αποφάσεις μετατεθούν για το Σεπτέμβρη πιθανότατα θα δοκιμαστεί και πάλι η στήριξη των 1.200 μονάδων. Σε πρώτη φάση η Merit θεωρεί σημαντική τη διατήρηση των 1.280 μονάδων και σε δεύτερη των 1.240 μονάδων με τη μεταβλητότητα πιθανότατα να επανέρχεται στο προσκήνιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα