Νέα έκκληση Κ. Λαγκάρντ για συναίνεση στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Την Παρασκευή η συνάντηση για την πέμπτη δόση
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 17:33
UPD:19:50

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Παρασκευή με αντικείμενο την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε η νέα γενική διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να συνεργαστούν, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, απηύθυνε εκ νέου η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει την Παρασκευή με αντικείμενο την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου με το νέο της αξίωμα η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα συνολικά θα μπορέσουν να συνεργαστούν, εμπνευσμένα από τις θαρραλέες αποφάσεις που λαμβάνονται από τα πολιτικά κόμματα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι έρχεται η στιγμή που ατομικά συμφέροντα, πολιτικές αντιπαλότητες πρέπει να παραμερίζονται, για χάρη του εθνικού συμφέροντος και αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, καταγράφονται κρίσεις χρέους που επίσης πρέπει να εξεταστούν.

«Είναι ένα πολύ ευρύ ζήτημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και σημείωσε ότι «σαφώς» το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Απέρριψε παράλληλα εικασίες πως επειδή προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα στρέψει το ΔΝΤ σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του κεντροαριστερού προκατόχου της Ντομινίκ Στρος-Καν. Όπως είπε, θα ακολουθήσει μια «πρακτική» προσέγγιση και δεν θα βασιστεί στην «ιδεολογία». «Πρέπει να κρίνεται κανείς από το τι κάνει», δήλωσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι θα υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ότι ανακάμπτει από την κρίση αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ισορροπημένη.

«Όταν κοιτάμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2011, 2012, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ανάκαμψη και ότι τα πράγματα βελτιώνονται σε σύγκριση με την κατάσταση το 2009 στο χειρότερο σημείο της κρίσης», ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται ανισορροπίες καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες ανακάμπτουν πολύ ταχύτερα από τις ανεπτυγμένες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα