Πρόκληση για τις τράπεζες η βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών ρευστότητας

Σύμφωνα με την ΕΕΤ
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2011 18:37

Σε τέσσερις βασικούς άξονες εστιάζει τις προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλης Ράπανος, στο προλογικό του σημείωμα στην ετήσια έκδοση της Ένωσης με τίτλο «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010».

Όπως αναφέρει ο κ. Ράπανος, η πρόκληση υπό τις σημερινές συνθήκες είναι:

-Να βελτιωθεί η ποιότητα των συνθηκών ρευστότητας, με σταδιακή αποκλιμάκωση της εξάρτησης από τη ρευστότητα που αντλείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί από τις αρχές του 2011, οπότε και μειώθηκε, κατά 12% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

-Να διατηρηθεί σταθερό, με διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

-Να συγκρατήσει τα λειτουργικά του έξοδα.

-Να συνεχίσει τη στήριξη των διεθνών δραστηριοτήτων του, ειδικά σε χώρες όπου η οικονομική συγκυρία βελτιώνεται ή έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Οι τράπεζες που ασκούν δραστηριότητα στη χώρα μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζοντας να στηρίζουν, όσο και εάν αυτό δεν αναδεικνύεται στο δημόσιο διάλογο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναφέρει ο κ. Ράπανος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα