Ολλανδία: «Μη ρεαλιστική» μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 10:06

Είναι αδύνατον να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση, δήλωσε ο Γιαν Κες ντε Γιάγκερ στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να δούμε ως έναν αποδεκτό κίνδυνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως «επεισόδιο αξιολόγησης».

Μη ρεαλιστική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και τόνισε πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στη συμφωνία.

Είναι αδύνατον να αφήσουμε τις τράπεζες να συμμετάσχουν εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση, δήλωσε ο Γιαν Κες ντε Γιάγκερ στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να δούμε ως έναν αποδεκτό κίνδυνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως θεωρήσουν ένα τέτοιο σενάριο ως «επεισόδιο αξιολόγησης» (rating event).

«Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο "επεισόδιο αξιολόγησης" (υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές (ομολόγων) και ούτε φαίνεται προς το παρόν ότι μπορεί να το κάνει», ανέφερε ο ντε Γιάγκερ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι οι ολλανδικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν υπάρξει ένα καλό ευρωπαϊκό σχέδιο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα