Τρισέ: «Όχι» στην επιλεκτική χρεοκοπία

«Αμεση απάντηση στη Moody's» για την Πορτογαλία
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 15:59
UPD:08/07/2011 08:37

Την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας υπογράμμισε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρα τα πορτογαλικά ομόλογα.

Την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρα τα πορτογαλικά ομόλογα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχουμε το θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, λέμε όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία», επισήμανε ο κ. Τρισέ. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, η ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει το κατώτατο όριο αξιολόγησης με το οποίο δέχεται ως ενέχυρα τα πορτογαλικά ομόλογα, όπως είχε κάνει και στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Σχετική ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να εκδοθεί το απόγευμα.

Ο κ. Τρισέ επέκρινε την εκτίμηση της Moody's για την πρόσφατη υποβάθμιση των πορτογαλικό ομολόγων σε junk, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως με την απόφασή της για τα ομόλογα της Πορτογαλίας, η ΕΚΤ δίνει «άμεση απάντηση στη Moody's». Γενικότερα ανέφερε πως μια «μικρή ολιγοπωλιακή δομή» των οίκων αξιολόγησης «δεν είναι επιθυμητή».

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

«Τα ποσοστά του πληθωρισμού πιθανόν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους προσεχείς μήνες», τόνισε Ζαν-Κλοντ Τρισέ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας. Επισήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται προκαταβολικά για τις μελλοντικές αποφάσεις της για τα επιτόκια.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, τόνισε πως «αν και η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι θετική, παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα».

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ κάλεσε τις αδύναμες τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα