Κρίσιμη σύσκεψη για την κυπριακή οικονομία

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 12:01

Κρίσιμη σύσκεψη για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τη λήψη 19 μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που περιλαμβάνουν τομές σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό, η μισθοδοσία των νεοεισερχομένων στο δημόσιο και η εναλλαξιμότητα.

Από τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν την τελευταία βδομάδα φαίνεται ότι τα κόμματα διαφοροποιούνται ως προς το χρονοδιάγραμμα λήψης των νέων μέτρων.

Το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να εξαντληθεί ο διάλογος με τις συντεχνίες και σε αρκετά από τα μέτρα βάζουν ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του έτους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να πειστούν οι διεθνείς αξιολογητές και πιστωτές για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Διαφωνίες υπάρχουν και για το κατά πόσον τα μέτρα θα ληφθούν ως πακέτο ή θα προωθηθούν πρώτα φορολογικά μέτρα -όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομικών- και μετά τα μέτρα διαρθρωτικής φύσεως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα