«Πράσινο» και από το ΔΝΤ για την πέμπτη δόση

Κ. Λαγκάρντ: Παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2011 00:29
UPD:19:28

Το «πράσινο φως» για την καταβολή της συμμετοχής του ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην πέμπτη δόση του δανείου, που χορηγεί από κοινού με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Ελλάδα, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το παραπάνω ποσό αποτελεί μέρος του πακέτου βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

Σε δήλωσή της η νέα επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις καθώς πρέπει να εφαρμοστούν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία εξισορροπείται και η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

Επαίνεσε ακόμη το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του.

«Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα» της χώρας, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου και το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου. Το συνολικό ύψος της πέμπτης δόσης ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Στις προκλήσεις με τις οποίες παραμένει αντιμέτωπη η χώρα μας εστιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

«Θυμίζουμε στους βιαστικούς ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει…», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή την εκταμίευση της 5ης δόσης και τις συστάσεις για επίσπευση της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου.

Συνώνυμο της χρεοκοπίας χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο ο ΣΥΝ, επισημαίνει ωστόσο ότι «η πολιτική που επιλέγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υιοθετεί επί της ουσίας η ΝΔ δεν είναι μονόδρομος».

«Μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας και αυτή περνάει μέσα από την ουσιαστική κατάργηση και ανατροπή των μνημονίων με τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας στο προσκήνιο», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης αντιμετωπίζει την ταμειακή πίεση, δεν μπορεί όμως να προκαλεί εφησυχασμό σε κανέναν», παρατήρησε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Σημείωσε επιπλέον ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

«Ανάσα» στην ελληνική οικονομία για την ικανοποίηση των δανειακών αναγκών της χώρας, χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την έγκριση από την πλευρά της τρόικας για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

«Όσο η κυβέρνηση δεν θα παίρνει μέτρα για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τόσο θα διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και θα διασπάται η κοινωνική συνοχή», τονίζει η παράταξη.

Προειδοποιεί παράλληλα την κυβέρνηση ότι «όσο δεν θα προχωρά στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο η ανάπτυξη και οι επενδυτικές διαδικασίες θα παραμένουν σε ύπνωση», αφού όπως σημειώνει, τα προβλήματα της ύφεσης, της φτώχειας και της ανεργίας παραμένουν στο τραπέζι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα