ΗΠΑ: Διάσταση απόψεων για τη μείωση του χρέους

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 07:46
UPD:11/07/2011 09:38

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρεία συμφωνία των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης Ομπάμα για τη μείωση του ελλείμματος.

Όπως δήλωσε ο Τζον Μπένερ, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφωνίες με το Λευκό Οίκο όσον αφορά τους φόρους.

Ο ίδιος πρότεινε να επιδιωχθεί η έγκριση ενός πιο μετριοπαθούς πακέτου. «Παρά τις προσπάθειες με καλή πίστη να βρεθεί κοινό έδαφος, ο Λευκός Οίκος δεν προτίθενται να επιδιώξει μια μεγαλύτερη συμφωνία για την μείωση του χρέους χωρίς αυτή να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπένερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Πιστεύω ότι η καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουμε σε μια μικρότερη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Μπένερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα το Σάββατο.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει από τις προσπάθειες να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο σήμερα.

«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που θα ζητά από τους πολύ πλούσιους και από τα ειδικά συμφέροντα να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του χρέους, ύψους 4 τρισ. δολαρίων μέσα σε 10 χρόνια, προτείνοντας να υιοθετηθεί ένα μετριοπαθέστερο πακέτο.

Δύο ιδιωτικοί αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης, οι Moody's και Standard and Poor's, έχουν προειδοποιήσει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα υποστεί πλήγμα εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί. Eνδεχόμενη υποβάθμισή της πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα