Συνάντηση των ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί της Δευτέρας συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντερκ Ντε Μπάκερ.
Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, πριν από σύνοδο του Eurogroup, και θα συμμετέχουν εκτός από τον κ. Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, o πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Δεν πρόκειται για έκτακτη σύνοδο, αλλά για μια συνάντηση με σκοπό τον συντονισμό των θέσεων όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές είχε μεταδώσει ότι ο κ. Ρόμπεϊ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και οι πιέσεις των αγορών προς την Ιταλία.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αλλά και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την Ιταλία, ενώ στόχος είναι να υπάρξει μια σαφέστερη συναίνεση πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει της συνόδου του Eurogroup, επισημαίνεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε να καθοριστούν oι πτυχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση.
Όπως σημειώνεται, οι πτυχές και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ακόμη ότι στο Εurogroup της 2ας Ιουλίου, συμφωνήθηκε ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα βασίζονται στην ισχυρή δέσμευση για εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς και φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ που την Παρασκευή έδωσε το «πράσινο φως» για την καταβολή της συμμετοχής του, ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.