Υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας τάχθηκε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και τόνισε πως η χρονική στιγμή για μια τέτοια κίνηση είναι κρίσιμη.
«Το θέμα σήμερα είναι πως θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια... Πιστεύω πως αυτό είναι κρίσιμο για αρκετούς λόγους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Οι πιστωτές θα πρέπει να συνεισφέρουν και αυτοί, επεκτείνοντας τις λήξεις (του χρέους)», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, η πολωνική προεδρία της ΕΕ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν «το συντομότερο δυνατόν» ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η κρίση χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία.
«Έχουμε σαφώς ανάγκη να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν για να πράξουμε ούτως ώστε αυτό το πρόγραμμα να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι πριν από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
«Δεν είναι καλό να μην οριστικοποιηθεί», πρόσθεσε, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί «εγκαίρως».
Ο Πολωνός ΥΠΟΙΚ απέρριψε εξάλλου τους φόβους για μια επέκταση της κρίσης χρέους στη γειτονική Ιταλία, μετά την άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή.
«Δεν ανησυχώ καθόλου για το ενδεχόμενο μιας διάδοσης της κρίσης στην Ιταλία, η δημοσιονομική κατάσταση της οποίας ελέγχεται πολύ καλά», ανέφερε ο Ροστόφσκι.
FT: Έτοιμοι να αποδεχθούν μια «επιλεκτική χρεοκοπία» οι ευρωπαίοι
Εν τω μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι, για πρώτη φορά, να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και τη διαμόρφωση το χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Σύμφωνα με τους FT, η νέα στρατηγική θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και μπορεί να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της.
Η νέα στρατηγική, συνεχίζει το δημοσίευμα, σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το βάρος χρέους της Ελλάδας με δράσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη στα πρώτα στάδια και οι τελικές λεπτομέρειες δεν αναμένονται έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος σημειώνουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία πάνω στη νέα στρατηγική, θα σηματοδοτηθεί μία σημαντική στροφή στη μάχη της ΕΕ για να περιορίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, οι συζητήσεις στην ΕΕ επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο. Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ένα «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα.
Handelsblatt: Συμβούλους για θέματα κρατικής χρεοκοπίας αναζητεί η ΕΚΤ
Εξάλλου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητεί ιδιώτες συμβούλους προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη πτώχευση κράτους-μέλους της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η ΕΚΤ έχει απευθυνθεί σε περισσότερες από πέντε τράπεζες, ζητώντας τους να υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο.
Η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει ακόμα καμία σχετική σύμβαση, αναφέρει η Handelsblatt, σημειώνοντας πως η τράπεζα επιθυμεί να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τις επιπτώσεις μιας κρατικής χρεοκοπίας στις χρηματαγορές και στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ αναζητά έξωθεν βοήθεια, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ήδη προσλάβει ιδιωτικούς συμβούλους για να χειριστεί το ζήτημα των προβληματικών ιρλανδικών τραπεζών, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.
Ωστόσο, η πρόσληψη συμβούλων για θέματα χρεοκοπίας θα έστελνε ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, ειδικά μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για το πόσο καταστροφική θα ήταν η πτώχευση της Ελλάδας.