Μικρή άνοδος στο Τόκιο

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 10:19

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν αισθητά προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Nikkei έκλεισε στις 9.310,36 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,04%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα 9.274,46 και τις 9.455,85 μονάδες.

Μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 912,61 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,52%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 910,06 και τις 923,25 μονάδες.

Ωθηση στην ιαπωνική αγορά έδωσαν και σήμερα οι προσδοκίες ότι η κυβέρνηση Κοϊζούμι θα ανακοινώσει εντός των ημερών τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και του χρηματιστηρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/09/242852.htm .

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Nihon Keizai", τα πολυαναμενόμενα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση -σύμφωνα πάντα με τη Nihon Keizai- ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Τα παραπάνω συνέβαλαν στη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος διεύρυνε τα χθεσινά του κέρδη. Η μετοχή της Mizuho Holdings σημείωσε άνοδο κατά 2,95%.

Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που εκτιμούν ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν αποτελούν πανάκεια, ενώ διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει.

«Η χθεσινή και σημερινή άνοδος οφείλεται κυρίως στη νέα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι (η άνοδος) δεν θα έχει διάρκεια. Η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να εφαρμόσει την πολιτική της λόγω και της "εσωτερικής αντιπολίτευσης" », δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Χορστ Κέλερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ής επετείου της ένταξης της Ιαπωνίας στο ΔΝΤ. Ο κ. Κέλερ δήλωσε συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένας δεν θα πρέπει να πανικοβληθεί. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, δεν θα πρέπει όμως να σκεφθεί κανείς ότι ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός τομέας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης» http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/10/243101.htm .

Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι τίτλοι μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών μετά από ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,6%, στα 284,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, έπειτα από αύξηση 0,4% τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης έπειτα από την κατακόρυφη μείωση που σημειώθηκε στα τέλη του 2001. Οι αναλυτές προέβλεπαν την αύξησή τους κατά 0,2%.

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Canon ενισχύθηκαν κατά 2,41% και 1,28% αντιστοίχως.

Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, η οποία -σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal"- στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό ελέγχου της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων στο 15% μέχρι το 2010.

Η Toyota, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο ανέγερσης πέμπτου εργοστασίου στη Βόρεια Αμερική. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι ένα νέο εργοστάσιο αναμένεται να βοηθήσει την Toyota να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αμερικανική αγορά φορτηγών μικρού μεγέθους ή να ανεγείρει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων στην περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα