Έντονη νευρικότητα στις αγορές

Ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 12:25
UPD:15:15

Ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 2,2%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα οι αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών για «ντόμινο» της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν μεγάλη πτώση, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα προστατεύσουν το ευρώ και τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν για τη στήριξη της Ελλάδας, οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται πλέον και η Ιταλία, δίνοντας μια νέα, πιο ανησυχητική διάσταση στην κρίση που μαστίζει την περιφέρεια του ευρώ, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ιταλικό ενεργητικό, εν μέσω ανησυχιών ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «βουλιάζει» στην κρίση χρέους.

Ως αποτέλεσμα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σήμερα σε κλοιό πιέσεων, με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί λίγα λεπτά μετά τις 12 κατά 1,6%, τον Xetra DAX στη Φρανκφούρτη να χάνει 2,2% και τον CAC 40 στο Παρίσι 2,4%.

Μαζικές είναι οι ρευστοποιήσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για άλλη μία συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2014063 .

Περαιτέρω πιέσεις δέχεται επίσης το ευρώ, το οποίο υποχώρησε νωρίτερα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ βυθίστηκε κάτω των 1,39 δολαρίων.

Στις 12:19 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3918 δολάρια, έχοντας βρεθεί νωρίτερα κάτω από τα 1,39 δολάρια. Η ισοτιμία δολαρίου / γεν διαμορφωνόταν στα 79,64 γεν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα