Moody΄s: Υποβάθμιση και της Ιρλανδίας σε «junk»

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 23:01
UPD:13/07/2011 02:04

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας στην κατηγορία «junk» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, εκτιμώντας ότι η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα περαιτέρω χρηματοδότηση πριν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Συγκεκριμένα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγησή της σε Ba1 από Baa3, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω υποβαθμίσεων στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται δύο κυρίως λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτήν την κίνηση. Πρώτον, την αυξημένη πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης απο την ΕΕ και το ΔΝΤ στα τέλη του 2013, η Ιρλανδία να έχει ανάγκη απο ένα νέο πακέτο διάσωσης πριν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, και δεύτερον την αυξανόμενη πιθανότητα η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να αποτελέσει προϋπόθεση για μια επιπλέον στήριξη.

Αν και αναγνωρίζει την ισχυρή δέσμευση της Ιρλανδίας για δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει μέχρι τώρα τους στόχους της, σημειώνει ότι υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι», λόγω της αδύναμης οικονομίας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουλίου ο οίκος είχε επίσης υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, κατά τέσσερις βαθμίδες, σε Ba2 από Baa1, φέρνοντάς την στην κατηγορία «junk».

H υποβάθμιση μάλιστα της Πορτογαλίας πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν να αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού πιστοληπτικής ικανότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα