Γ. Κουτρουμάνης: Ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του ΙΚΑ το 2011

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 17:42
UPD:17:43

Τη διαβεβαίωση πως τα ταμεία δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κρίση έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τη διαβεβαίωση πως τα ταμεία δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κρίση έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναγνώρισε πάντως ότι για το ΙΚΑ το 2011 είναι ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του, δεδομένου ότι αποτελεί τον φορέα στον οποίο μεταφέρονται άμεσα οι συνέπειες της κρίσης. Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών κατά 5% περίπου στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο χαρακτήρισε αναγκαία επιλογή θα κοστίσουν στο ΙΚΑ για το 2011 2,7 δισ. ευρώ και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε όμως πως οι απώλειες αυτές έχουν ληφθεί υπόψιν και στο σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβλέπεται το σενάριο της μείωσης των εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσόν των 600 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 850 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των ομολόγων μέσω ρέπος ενώ καταβάλλεται προσπάθεια μέσω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων να εξοικονομηθεί επιπλέον το ποσόν των 400 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για την περιουσία των Ταμείων ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι τα Ταμεία διαθέτουν 8,5 δισ. σε ομόλογα και 16 δισ. σε καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος και πρόσθεσε ότι τα ίδια τα Ταμεία θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στο μέλλον σε ενδεχόμενο πρόγραμμα διακράτισης ομολόγων.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι σήμερα με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και την ενοποίηση των τεσσάρων μεγάλων Κλάδων Υγείας.

«Το συνολικό αποτέλεσμα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων ήταν περίπου 3,3 δισ. ευρώ, (2,53 δις ευρώ από την αύξηση των δαπανών και 766 εκ. Ευρώ από την αύξηση των εσόδων). Από αυτά 1,045 δισ. ευρώ προήλθαν από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις ενώ 1,007 δισ. ευρώ ήταν η μείωση από την περικοπή δαπανών στο φάρμακο και στις άλλες δαπάνες υγείας» ανέφερε.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» τόνισε ο υπουργός αναλύοντας τις προβλέψεις για την κάλυψη των στόχων του μεσοπρόθεσμου σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου. Από το 41,7% του στόχου που προβλεπόταν να έχει καλυφθεί στο πεντάμηνο, έχει ήδη καλυφθεί το 43,09% σε σχέση με τις εισφορές, το 40.2% σε σχέση με τις δαπάνες για συντάξεις και το 40,5% σε σχέση με τις δαπάνες για τις παροχές ασθένειας.

Εν συνεχεία ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου για την επόμενη περίοδο.

Πρώτος στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων σε όλα τα Υπουργεία με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης.

Η βελτίωση κατά 300 εκατ. ευρώ των εσόδων των Ταμείων σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου.

Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και προβλημάτων που συνδέονται με την ενημέρωση των πολιτών.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στους νόμους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου.

Παράλληλα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εισφορών εις χείρας τρίτων και άλλων κατασχέσεων αρχής γενομένης από τους μεγαλοοφειλέτες.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι ως το τέλος του Αυγούστου θα έχουν παραδοθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και ως το τέλος του έτους οι μελέτες για τα Ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ. από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων. Πρόσθεσε δε ότι προωθείται το σχέδιο νόμο για την προστασία των καταναλωτών με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απογραφής συνταξιούχων σε όλα τα επικουρικά ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, ότι έχουν ολοκληρωθεί για τα Ταμεία που καλύπτουν το 95% των συνταξιούχων και οι εκκρεμότητες που παραμένουν και αφορούν Ταμεία με πολύ λίγους συνταξιούχους θα αντιμετωπισθούν πριν την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών.

Στα βασικά σημεία του "Προγράμματος Οργανωτικών και Λειτουργικών Αλλαγών και Αναδιαρθρώσεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ" αναφέρθηκε ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος που τόνισε ότι μετά την αναμόρφωση του Ιδρύματος το ΙΚΑ θα διαθέτει μια διοίκηση και 13 περιφερειακές διοικήσεις.

Οι στόχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, είναι η διασφάλιση των εσόδων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές για την επίτευξη των προβλέψεων του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και η ορθολογική διαχείριση των δαπανών χωρίς καμία επίπτωση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Ακόμη, η βελτίωση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ των εσόδων των Ταμείων και η μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου. Η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων η ψήφιση και η εφαρμογή των νόμων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τα νοσήλια του α΄ πενταμήνου του 2011 δαπανήθηκαν 163.842.794 ευρώ έναντι του ποσού των 196.898.715 ευρώ που δαπανήθηκε αντίστοιχα το α΄ πεντάμηνο του 2010 ενώ η οικονομική ωφέλεια για το ΙΚΑ από τις αποδιδόμενες τιμές για βηματοδότες και απινιδωτές θα αποδώσουν για όλο το έτος εξοικονόμηση 55 εκατ. Ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε επίσης στα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας ελέγχου της συνταγογράφησης και στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν 126 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που χορηγούνται απευθείας από το Ίδρυμα, 547 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ από 170 γιατρούς αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια. Είπε ακόμη ότι πρόσφατα διεκόπη η συνεργασία με 120 γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ γιατί υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών.

Τέλος ο κ. Σπυρόπουλος ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και το νέο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2012.

Ακόμη από την 1η Σεπτεμβρίου αποκεντρώνεται η απονομή των συντάξεων και ανατίθεται στους Διευθυντές των Υποκαταστημάτων αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είχαν μόνο τα περιφερειακά καταστήματα ώστε να μειωθεί χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων ενώ ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων ως το 2001. Ο κ. Σπυρόπουλος, είπε ότι το 60% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που «λιμνάζουν» βρίσκεται στην Αττική και εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι μετά την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει το πρόγραμμα «από το 2013 τα Ταμεία θα μπορούν να δίνουν σύνταξη σε μια ώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα