Σε επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 07:02
UPD:07:13
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού μετά την κίνηση της Moody’s Investors Service να θέσει υπό εξέταση την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ για ενδεχόμενη υποβάθμιση, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως καταφύγιο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,5% φθάνοντας στα 1.589,80 δολ. η ουγγιά, και διαπραγματεύθηκε στα 1.587,55 δολ. στις 9:36 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Τα σχόλια του προέδρου της Fed Ben S. Bernanke για επιπλέον μέτρα, επίσης βοήθησαν στην άνοδο του πολύτιμου μετάλλου για ένατη ημέρα, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο.

Η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ- σύμφωνα με την Moody’s- βρίσκεται από το 1917 στο Aaa και ετέθη υπό έλεγχο για πρώτη φορά το 1995 από τον οίκο αξιολόγησης, εν μέσω ανησυχιών για το χρέος της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη, ο χρυσός για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε επίσης άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ, μετά το ράλι σε ποσοστό 0,3% φθάνοντας στα 1.590,80 δολ. η ουγγιά. Το ασήμι- μετρητοίς- σημείωσε άνοδο 1% φθάνοντας στα 38,5425 δολ. η ουγγιά, διευρύνοντας την άνοδο τού 5,7% που σημείωσε χθες, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, ο χρυσός ενδέχεται να φθάσει στα 2.000 δολ. εάν η Fed ξεκινήσει τον τρίτο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο Dollar Index, ο δείκτης της αξίας του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, υποχώρησε σήμερα έως 0,3%- σημειώνοντας απώλειες για τρίτη ημέρα- μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 1,2% και 0,2% στις 12 Ιουλίου. Συνήθως ο χρυσός ακολουθεί αντίθετη πορεία από το δολάριο.

Αυτήν την εβδομάδα η Ιρλανδία έγινε η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε κάτω από τη βαθμίδα επένδυσης, με αποτέλεσμα ο χρυσός σε ευρώ και βρετανικές λίρες να αγγίξει τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα. Σήμερα η Ιταλία θα προχωρήσει στην πώληση κρατικών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών, ότι, η κρίση χρέους της Ευρώπης επεκτείνεται και στη μεσογειακή χώρα.

Η Fitch Ratings' υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη χαμηλότερη βαθμίδα για οποιαδήποτε χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, λέγοντας χθες ότι η χρεωκοπία αποτελεί «πραγματική πιθανότητα».

Η τιμή σποτ του χρυσού στην Ινδία άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών φθάνοντας χθες τα 510 δολ. ανά 10 γραμμάρια, ενώ στην Κίνα ο χρυσός επίσης αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ φθάνοντας χθες τα 329 γιουάν το γραμμάριο. Οι δύο χώρες είναι μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης χρυσού στον κόσμο.

Η τιμή σποτ της πλατίνας ισχυροποιήθηκε έως 1,1% φθάνοντας στα 1.773,65 δολ. η ουγγιά σήμερα, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 784,13 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα