ΕΕ: «Την κατάλληλη στιγμή» η Σύνοδος Κορυφής

Γρήγορη αλλά εφαρμόσιμη λύση για Ελλάδα ζητεί η Μέρκελ
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 14:51
UPD:15:19
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μόνο όταν έρθει η «κατάλληλη στιγμή» θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων» που διεξάγονται ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Πία Αρενκίλντε.

«Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά.

«Προς το παρόν, συνεχίζεται η εντατική εργασία» πάνω στο θέμα αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», για να υπάρξει χρόνος να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των συζητήσεων.

Η γερμανίδα καγκελάρος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί τη εξεύρεση μιας γρήγορης αλλά εφαρμόσιμης λύσης για την ελληνική κρίση και ξεκαθάρισε πως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου κορυφής είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη χώρα.

«Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Νιγηρία.

Οι συζητήσεις για την ελληνική κρίση χρέους περιπλέκονται από την αδύναμη διακυβέρνηση εντός της ευρωζώνης, ανέφερε από τον πλευρά του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Παράμο, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις και αυτό είναι περίπλοκο διότι είμαστε 17 χώρες, ή 27 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν σε ένα μελλοντικό πλαίσιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση για το ελληνικό χρέος έχει σήμερα στη Ρώμη το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με τις πιστώτριες τράπεζες και τον Βιτόριο Γκρίλι, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα και στις 7 Ιουλίου.

Στόχος των τραπεζών είναι να επιτύχουν μια συμφωνία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κρίση χρέους της Ελλάδας, χωρίς να εκληφθεί αυτό σαν χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα