Οι πολεμικοί τόνοι εκτινάσσουν την τιμή του αργού

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2002 20:03

Υψηλότερα κινήθηκε σήμερα το αργό, μετά την προειδοποίηση του αμερικανικού ναυτικού για πιθανή επίθεση της Αλ Κάιντα σε δεξαμενόπλοια που πλέουν από τον Περσικό Κόλπο μέχρι το Κέρας της Αφρικής.

Το αργό τύπου Μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου κερδίζει αυτήν την ώρα 46 σεντς στα 28,94 δολάρια το βαρέλι, αν και λίγο πριν είχε φτάσει στα 29,02, το υψηλότερο σημείο μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη Νέα Υόρκη, το αργό κέρδισε 35 σεντς φτάνοντας στα 30,08 δολάρια, τιμή-ρεκόρ 19 μηνών.

Στο κλίμα αβεβαιότητας συνέβαλε και ο Τόνι Μπλερ, με τη δήλωσή του ότι η Βαγδάτη θα πρέπει να αναμένει δράση, αν αγνοήσει τις διεθνείς επιταγές για επιστροφή των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανησυχία των ντίλερς είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση όλων των χωρών του Κόλπου στην περίπτωση αμερικανικής επίθεσης κατά του Σαντάμ, και δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνον η προμήθεια του ιρακινού πετρελαίου.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν κάλεσε όλους τους Αραβες να χτυπήσουν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή αν η Ουάσιγκτον πραγματοποιήσει επίθεση.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ θα συνέλθει στις 19 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για το ύψος της ημερήσιας παραγωγής, καθώς αναμένεται αύξηση της ζήτησης ενόψει του χειμώνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα