Ιταλία: Η γερουσία ενέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 16:14
UPD:18:15

Ενέκρινε η ιταλική γερουσία τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που περιλαμβάνουν περικοπές ύψους 48 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, με την τελική έγκριση να αναμένεται αύριο το βράδυ στην ψηφοφορία της βουλής.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 3 αποχές. Παρόλο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το πακέτο, συμφώνησαν να μην καθυστερήσουν την ψήφισή του, ώστε να μην παραταθεί η αβεβαιότητα στις αγορές.

Κατά την παρέμβασή του λίγο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια ιταλική πολιτική διαφορετική από την ευρωπαϊκή. Η λύση ή είναι πολιτική ή δεν υφίσταται, ή είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη ή δεν υπάρχει».

Πρόσθεσε ότι, χωρίς τα μέτρα λιτότητας, «το τερατώδες έλλειμμα του παρελθόντος θα καταπιεί το μέλλον μας». Στόχος είναι το έλλειμμα να μειωθεί σε μηδενικό το 2014 από 3,9% του ΑΕΠ φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, από το Ζάγκρεμπ, όπου συνοδεύει σε επίσημη επίσκεψη τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, υπογράμμισε ότι «το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση όλης της κυβέρνησης μετά την έγκριση του πακέτου μέτρων δεν μπορεί να γίνει δεκτό».

Οι τετραετείς διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προβλέπουν, μεταξύ πολλών άλλων, ολική κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για σειρά κοινωνικών κατηγοριών, μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παιδικών σταθμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνένωση των μικρότερων δήμων, αυστηρό περιορισμό των διευκολύνσεων για όσους αποφασίζουν να ανακαινίσουν τα ακίνητά ιδιοκτησίας τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ ζήτησε από τη Ιταλία να εξασφαλίσει την «αποφασιστική εφαρμογή» των περικοπών στις δαπάνες, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα μεταδοθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα