Μήνυμα υπέρ της Ευρώπης θέλει ο Γκ. Βεστερβέλε

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 13:45

Η επικείμενη έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- και υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν για μία ταχεία επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε άμεση λύση. «Κωλυσιεργίες και τακτικισμοί, διαφωνίες και κακοφωνίες των υπευθύνων πολιτικών της ΕΕ στην κρίση του ευρώ πρέπει να τελειώσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και αναπτερώνουν τους σπεκουλαδόρους», τόνισε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επιτέλους να παρουσιάσουν ένα συνολικό πακέτο που θα ηρεμήσει τις αγορές. Και όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις».

«Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Φέρμπερ, τόνισε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις».

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD επί των δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάϊντερ, υποστήριξε ότι «με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι για την Ελλάδα αδύνατο να αντέξει το χρέος τη».

Όπως είπε στο Handelsblatt Online, «με ένα κούρεμα του χρέους και διαγραφή του 40% έως 50% θα διασφαλιστεί και μία ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».

Ταυτόχρονα, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε τη λύση της επιμήκυνσης των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, χωρίς να ανταποκρίνεται στο αίτημα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα