Πολ Τόμσεν: Στην κόψη του ξυραφιού το ελληνικό χρέος

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 14:59

Στην κόψη του ξυραφιού είναι το ελληνικό χρέος, αν και ακόμα θεωρείται βιώσιμο, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, προειδοποιώντας για την ανάγκη εφαρμογής με απόλυτη ακρίβεια του Προγράμματος Σταθερότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και εάν αυτή η λύση είναι επιλογή και του Ταμείου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: «Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους (debt sustainability). Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι, όπως λέμε, στην κόψη του ξυραφιού (knife's edge). Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλιώς αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Ομως, με τη σταθερή και ισχυρή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών και σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, το χρέος θα μειωθεί σταδιακά. Τα καλά νέα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι (το Εurogroup) αποφάσισε πως θέλει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, μια συζήτηση που μόλις άρχισε ακριβώς. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είμαι συγκεκριμένος, αλλά και αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει «καλά νέα» την απόφαση των Ευρωπαίων ότι επιθυμούν «να εξετάσουν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρουν τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα