Υποχωρεί το ευρώ

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 07:14

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου και διολίσθησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου εν μέσω ανησυχιών, ότι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συμφωνήσουν στα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κατά τη σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, υποτιμήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες έναντι του γιέν, μετά το σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι είναι αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε για έβδομη ημέρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας ισχυροποιήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, μετά την έκθεση που έδειξε, ότι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη Ν. Ζηλανδία.

Το ευρώ υποτιμήθηκε στο 1,4067 δολ. στις 10:52 π.μ. στο Τόκιο από 1,4157 δολ. που ήταν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 11 Ιουλίου. Επίσης το νόμισμα υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στα 111,17 γιέν και υποτιμήθηκε 0,8% φθάνοντας στα 1,1441 ελβετικά φράγκα μετά τη διολίσθησή του στα επίπεδα ρεκόρ του 1,1374. Το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 81,33 σεντίμς ανά δολάριο αφού νωρίτερα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 80,33. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 79,03 γιένα από 79,13 γιέν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ στις 15 Ιουλίου. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής σε χρονικό διάστημα ενός μηνός είναι το αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κρίσης που έβαλε την Ιταλία αυτήν τη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών και οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε έναντι των 16 από τα κυριότερα νομίσματα εν μέσω εικασιών ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε αύξηση 1% στη Ν. Ζηλανδία των τιμών καταναλωτή το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 1.2572 δολ. ανά δολάριο Αυστραλίας, μετά την άνοδό του στο 1,2540 δολ. Ν. Ζηλανδίας και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Αυγούστου. Το νόμισμα υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 84,37 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα