FT: Τηλεφωνική διάσκεψη την Τετάρτη για το ελληνικό πακέτο στήριξης

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 14:15

Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, θα προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες, με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους, σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Την περασμένη εβδομάδα τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Reuters ότι έχει συζητηθεί «κούρεμα» κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους. Όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Allianz Πάουλ Αχλάιτνερ, στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση.

Σε έγγραφο της Allianz, με το οποίο η εταιρία φαίνεται να υποστηρίζει μία κατά 25% μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αναφέρεται και η εφημερίδα Handelsblatt.

Το Reuters σημειώνει ότι η Allianz είχε στο τέλος του 2010 στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Για να εγγυηθεί η Ελλάδα τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο κ. Αχλάιτνερ, θα πρέπει να πάρει ένα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να το τοποθετήσει σε ένα λογαριασμό. Όσον αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν 5% ή 6%, καθώς τα νέα ομόλογα θα είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, παραπέμπει ωστόσο στη χθεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που αναφέρει ότι υπήρξε κάποια πρόοδος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα