Fitch: Προειδοποίηση για υποβάθμιση των ΗΠΑ

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 17:58
UPD:21:04

Την προειδοποίησή της ότι εάν δεν αναθεωρηθεί το ανώτατο όριο δανειοδότησης των ΗΠΑ έως τις 2 Αυγούστου θα θέσει υπό επανεξέταση την άριστη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (ΑΑΑ) επανέλαβε σήμερα η Fitch Ratings.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ εντός διαστήματος τριών έως έξι μηνών, αν και θεωρεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν την οριστική ημερομηνία που έχει θέσει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συμφωνία επί μιας αξιόπιστης στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης θα διασφαλίσει την αξιολόγηση ΑΑ των ΗΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αναπόφευκτη εξασθένιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας με ενδεχόμενη υποβάθμιση», αναφέρει η έκθεση της Fitch.

Στις ΗΠΑ, με τα χρονικά περιθώρια πλέον να στενεύουν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να απορρίπτει το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι νομοθέτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν μία λύση για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και μείωση του ελλείμματος έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να αποφευχθεί στάση πληρωμών http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2018342 .

Πάντως, ο υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ διαβεβαίωσε μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «θα έχει υπογραφεί έως την 2α Αυγούστου μια πολιτική συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού».

«Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται μία στάση πληρωμών» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα ότι «μια στάση πληρωμών θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ και για όλον τον πλανήτη».

Kαι ο γερουσιαστής Χάρι Ρέιντ τόνισε πως η αμερικανική Γερουσία θα συνεδριάζει καθημερινά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, μέχρι να εγκριθεί η νομοθεσία που θα επιτρέψει να αυξηθεί το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα