Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011 21:00
UPD:21:08

Με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης επί του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδα. Αρνητικά επέδρασαν και οι αμφιβολίες σχετικά με τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι αμφιβολίες αφορούν το κατά πόσον ελήφθη υπόψη τι θα συνέβαινε σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας.

Οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, που έχουν μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, ήταν μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών της συνεδρίασης, με τις Societe Generale, BNP Paribas και Commerzbank να βλέπουν τη μετοχή τους να υποχωρεί από 3,6% έως 5,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 1,7% στις 1,067.96 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές του με απώλειες της 3,06%, τις μεγαλύτερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Οι χειρότερες επιδόσεις ήταν εκείνες των τραπεζικών και ασφαλιστικών μετοχών: οι μετοχές της τράπεζας Ιntesa έχασαν το 6,63% της αξίας τους, ενώ αναλόγως μεγάλη πτώση είχαν οι μετοχές της Unicredit το 6,36%, οι ασφάλειες Unipol το 4,37% και οι Generali το 3,75%.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Ρώμης, με δυο παράλληλες έρευνες, προσπαθεί να εξακριβώσει αν στις 8 και στις 11 Ιουλίου, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, έτυχαν σεβασμού οι κανόνες διαφάνειας για την αγοραπωλησία ομολόγων.

Αναλυτές τονίζουν ότι είναι πλέον σαφές πως οι επενδυτές και οι αγορές, αγνόησαν τόσο το θετικό αποτέλεσμα των ιταλικών τραπεζών κατά το πρόσφατο τεστ προσομοίωσης ακραίων συνθηκών, όσο και την έγκριση των μέτρων συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το κοινοβούλιο της Ρώμης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα