Προτροπή στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να χαλαρώσουν την πολιτική περριορισμών στην παραγωγή τους απηύθηνε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, (ΙΕΑ), ζητώντας τους να λάβουν υπ' όψιν τη συνεχή μείωση των διαθεσίμων αποθεμάτων αργού, στις βιομηχανικές χώρες.
Στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η IEA προέβη στη διαπίστωση ότι η φετινή χρονιά μοιάζει εκπληκτικά με το 1999, όταν μία απότομη πτώση των επιπέδων των διαθεσίμων αποθεμάτων αργού κατά τους χειμερινούς μήνες συνέπεσε με οικονομική ανάκαμψη για να ωθήσει, στο 2000, τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
«Η ανακάμψη της ζήτησης για πετρέλαιο, αν και με βραδείς ρυθμούς, εξακολουθεί», αναφέρει η IEA στην έκθεσή της, εμμένοντας στην πρόβλεψη της για αύξηση της ζήτησης του χρόνου κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αύξηση η οποία είναι πενταπλάσια αυτής που προβλέπει για φέτος και κατεγράφη πέρυσι.
Οι προοπτικές για το 2003 επιβάλλουν, τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 670.000 βαρέλια ημερησίως, όπως σημειώνει το Bloomberg News.
Σε οκτώ ημέρες, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα λάβουν απόφαση για τη χαλάρωση της σφικτής πολιτικής τους ως προς την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά την τελευταία διετία, εν μέσω εκκλήσεων από πολλά μέλη του καρτέλ να διατηρηθούν οι ισχύοντες περιορισμοί στην παραγωγή.
Τα διαθέσιμα αποθέματα αργού στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 21 εκατ. βαρέλια στα 2,6 δισ. βαρέλια. Η σύγκριση με τα επίπεδα των αποθεμάτων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στον Ιούλιο του 2001 δείχνει ότι υπολείπονται κατά επτά εκατ. βαρέλια. Αντιθέτως, τα επίπεδα αποθεμάτων των προϊόντων διϋλισης έχουν αυξηθεί κατά 16 εκατομμύρια βαρέλια, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2001.
Η IEA αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη ζήτηση στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002 κατά 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως λόγω της μεγάλης κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ. Διατήρησε, όμως, την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης στο σύνολο του 2002 στα 220.000 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Η αύξηση αυτή, είναι από τις πλέον «αναιμικές» στην ιστορία.