Στη γραμμή της ΕΚΤ ο Σταρκ κατά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 16:40
UPD:17:55

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποφύγουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», κάλεσε την Τετάρτη τους Ευρωπαίους ηγέτες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποφύγουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης «επιλεκτική χρεοκοπία», κάλεσε την Τετάρτη τους Ευρωπαίους ηγέτες το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.

Στόχος μας είναι οι κυβερνήσεις να τηρήσουν αυτό που αποφάσισαν, δήλωσε ο Σταρκ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, ημέρα της Συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Το στέλεχος της ΕΚΤ υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι τον προηγούμενο μήνα οι πολιτικοί υποσχέθηκαν να αποφύγουν ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε «επιλεκτική χρεοκοπία» τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πολιτικοί ενδεχομένως να υπαναχωρούν προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung τόνισε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή ένα κούρεμα των ομολόγων της δεν είναι απαραίτητα ούτε ορθά.

Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει τους κανόνες της για την αποδοχή ως ενεχύρων κρατικών ομολόγων χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «χρεοκοπία».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει πως θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις τράπεζες προκειμένου να τις δανείζει με χαμηλό επιτόκιο, αν το χρέος της Ελλάδας υποβαθμιστεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα