Στίγκλιτς: Πολιτικό, όχι οικονομικό, το πρόβλημα της Ευρωζώνης

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 23:04
UPD:23:06

«Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε».

Αυτό δήλωσε ο διακεκριμένος νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».

Η ίδια η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της, πρόσθεσε ο κ. Στίγκλιτς και τόνισε ότι η λύση που χρειάζεται για την έξοδο από την κρίση που πλήττει τις χώρες της ευρωζώνης είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική.

Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

«Οι τράπεζες εδώ και τώρα πρέπει να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δεν γίνεται ούτε στις ΗΠΑ».

Λίγο αργότερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «Μέγαρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την Αμερική και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

«Η Αγγλία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση» συνέχισε για να καταλήξει: «Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα