Γαλλο-γερμανική συμφωνία για την κρίση χρέους

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 07:37
UPD:12:07

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προετοίμασαν το έδαφος για μια συμβιβαστική λύση μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο.

Σε συμφωνία κατέληξαν Γαλλία και η Γερμανία για την άρση του αδιεξόδου ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προετοίμασαν το έδαφος για μια συμβιβαστική λύση μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο.

Μετά από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση, θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ. Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή», είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Μετά από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» στην Ελλάδα.

Η γαλλική αντιπροσωπεία τη νύχτα έκανε λόγο μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσες της ΕΚΤ.

Εξάλλου, σήμερα, δύο ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου, στις 12.00 ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα