Aνοδικό ξεκίνημα στη Wall Street

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2002 18:10
UPD:18:12

ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ συγκινησιακά κλίμα διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, ένα χρόνο ακριβώς μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, η οποία ξεκίνησε στις 18:00, οι βασικοί δείκτες κινούνται ανοδικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης. H συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη.

Aναλυτικότερα, στις 18:05 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.607,32 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,05% και ο Nasdaq στις 1.334,31 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 1,08%. Ο S&P ενισχύεται κατά 0,19% και έχει φθάσει τις 911,34 μονάδες.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Lockheed Martin, η οποία εξασφάλισε από την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο ύψους 2,15 δισεκ. δολ. για την αναδιάρθρωση του προβληματικού δορυφορικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιασθεί να προειδοποιεί εγκαίρως για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων σε όλον τον κόσμο, όπως διευκρίνισε το Πεντάγωνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/11/243477.htm .

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Intel, η οποία παρουσίασε χθες νέες τεχνολογίες σχεδιασμένες για την ενίσχυση της απόδοσης των μικροεπεξεργαστών της Pentium, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για νέα τεχνολογία ασφαλείας που θα ενσωματωθεί στους επεξεργαστές της. Στο πλαίσιο εκδήλωσης στις ΗΠΑ, η Intel -ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ στον κόσμο- ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία «υπερ-νήματος» (hyper-thread) θα ενσωματωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο στον επεξεργαστή Pentium 4 με ταχύτητα 3 gigahertz.

Μικρή άνοδο σημειώνει τέλος η μετοχή της AOL Time Warner. O κορυφαίος όμιλος ΜΜΕ στον κόσμο εξέφρασε χθες το ενδιαφέρον του για τις βρετανικές επιχειρήσεις του τομέα αναμετάδοσης, ενώ δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες της για τη δισκογραφική ΕΜΙ. «Η Βρετανία αποτελεί πολύ ελκυστική αγορά και ο καθένας από εμάς θα ήθελε μεγαλύτερη παρουσία σε αυτήν», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της AOL, Ρίτσαρντ Πάρσονς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) η δημοσιοποίηση του Μπεζ Βιβλίου της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα Βlue Chip Economic Indicators στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι πιθανότητες επιστροφής της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση δεν ξεπερνούν το 25%.

Το 55% των οικονομολόγων πιστεύει ότι υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία στη λεγόμενη «διπλή βουτιά» (όταν η οικονομία εξέρχεται από την ύφεση, οδηγείται προσωρινά σε ανάπτυξη και εν συνεχεία επιστρέφει σε πιο βαθιά ύφεση), ενώ το 41% των οικονομολόγων εκτιμούν ότι οι πιθανότητες νέας ύφεσης είναι ακόμη λιγότερες.

Αισιόδοξες ήταν οι και εκτιμήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, ο οποίος χθες επισήμανε ότι ενώ οι οικονομικές προοπτικές έχουν εξασθενήσει μετά τα γεγονότα του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, παρ' όλα αυτά η πορεία ανάκαμψης θα συνεχισθεί, με το ενδεχόμενο ύφεσης να μην αποτελεί πραγματικό κίνδυνο.

Ο κ. Κέλερ, σε ομιλία του στο Τόκιο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 50ή επέτειο της ένταξης της Ιαπωνίας στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, υπογράμμισε ότι η ανθεκτικότητα που διαπιστώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του περασμένου Σεπτεμβρίου -και οι οποίες γέννησαν φόβους για παγκόσμια ύφεση- έδειξε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στην οποία βρισκόταν πριν από πέντε χρόνια, στο πρώτο στάδιο της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ασία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/11/243406.htm .

Τέλος, με βάση χθεσινά στοιχεία της Φέντεραλ Ρεζέρβ, το χρέος των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 10,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, μετά την αύξηση του 6% του Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα