ΗΠΑ: Αισιοδοξία για συμφωνία σχετικά με το χρέος

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 21:26
UPD:21:35

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη μείωση του αμερικανικού χρέους εμφανίστηκε ο Λευκός Οίκος, διαψεύδοντας όμως πληροφορίες που ανέφεραν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά σε αυτή.

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να αυξήσουν το όριο δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα έχει αρκετό ρευστό για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της και θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων στις 16 Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έκτοτε λογιστικές προσαρμογές και υψηλότερα των αναμενόμενων φορολογικά έσοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Στο παρελθόν, το Κογκρέσο ενέκρινε την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου δανεισμού, δίνοντας πρόσβαση στις κυβερνήσεις στο απαραίτητο ρευστό. Φέτος ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες προκειμένου να δεχτούν την άνοδο του ορίου.

Ο Ομπάμα έχει προτείνει πακέτο περικοπής του χρέους 4 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι το απορρίπτουν επειδή προβλέπει αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα