Υποτίμηση του γιέν

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 06:23
UPD:06:42

Πτωτικά, έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, κινήθηκε το γιέν και οι μετοχές έκαναν ράλι παγκοσμίως εν μέσω αισιοδοξίας, ότι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα περιορίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα, ως καταφύγιο.

Το ευρώ όδευε να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τη μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά δάνεια και την διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Το γιέν υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος επανέλαβε ότι παρακολουθεί στενά τις αγορές, επειδή οι κινήσεις του νομίσματος ήταν «μονόπλευρες». Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται πιο κοντά σε μία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Το γιέν υποχώρησε στα 113,10 ανά ευρώ στις 11:56 π.μ. στο Τόκιο από 112,94 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα, το ιαπωνικό νόμισμα, υποχώρησε στα 113,29 ανά ευρώ, και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιουλίου. Το γιέν υποτιμήθηκε στα 78,60 ανά δολάριο από 78,30, μετά την αναρρίχησή του στα 78,22, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου. Αυτήν την εβδομάδα το γιέν ανατιμήθηκε 0,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε στο 1,4389 ανά ευρώ από 1,4425 και άγγιξε το 1,4439, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιουλίου. Αυτήν την εβδομάδα, το δολάριο υποχώρησε 1,7% έναντι του ευρώ.

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών αναρριχήθηκε το ουόν της Νότας Κορέας έναντι του δολαρίου, καθώς η σύνοδος κορυφής στην Ευρώπη αύξησαν τη ζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις.

Το ουόν ανατιμήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 1.051,50 ανά δολάριο ΗΠΑ και άγγιξε τα 1.050,50, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών, MSCI Asia Pacific Index, σημείωσε άνοδο 0,9%.

Πτωτικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες πριν από την σημερινή έκθεση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, η οποία εκτιμάται ότι μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, τον Ιούλιο.

Η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε μετά την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Ο Dollar Index, ο δείκτης της αξίας του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, διαμορφώθηκε στα 74,102 σήμερα από 73,998 χθες, όταν υποχώρησε κατά 1,1%. Αυτήν την εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε 1,4%.

Την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε σύνολο τριών εβδομάδων όδευε να σημειώσει το δολάριο της Αυστραλίας, μετά την κυβερνητική ανακοίνωση ότι το κόστος εισαγωγής αυξήθηκε απροσδόκητα στη χώρα το δεύτερο τρίμηνο.

Οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 0,8% το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαμορφώθηκε στο 1,0838 ανά δολάριο ΗΠΑ, από 1,0841 δολ. Αυτήν την εβδομάδα το νόμισμα οδεύει να κλείσει με άνοδο 1,7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα