ΥΠΟΙΚ: Απόλυτα θωρακισμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

«Πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ» οι χθεσινές αποφάσεις
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 11:34
UPD:15:06

Σαφή, πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη έδωσε μια καθαρή απάντηση στις αγορές.

Υπάρχει πανστρατιά, σκληρό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι με τις χθεσινές αποφάσεις διαμορφώθηκε τεράστιο κέλυφος προστασίας πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ανέφερε ακόμη πως ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει απολύτως ασφαλής.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Διασφαλίζεται πλήρως κεφαλαιακά και σταθεροποιείται απολύτως». Παράλληλα, υπογράμμισε πως με τη χθεσινή απόφαση διασφαλίζεται 100% το ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «αλλά να το εξυγιάνουμε απολύτως και τα κεφαλαιά του να είναι 'σκληρά'» και αυτό, όπως είπε, είναι προς όφελος της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό έσπευσε να επισημάνει πως οποιαδήποτε αντίδραση εκτός του θεσμικού μηνύματος της ΕΚΤ, της ευρωζώνης και του EFSF, «οποιαδηποτε αξιολογηση, έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν εχει καμία χρηματοπιστωτική επίπτωση».

«Χθες μπήκε πάτος στο βαρελι του ελληνικού δημοσίου χρέους, στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση», παρατήρησε. Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πάντως πως «η κατάσταση είναι δύσκολη, το πρόβλημα είναι παρα πολύ μεγάλο και οι ευθύνες πολλές». Εχει, όμως όπως είπε, «σημασία να αξιοποιήσουμε το έπαρκο κάθε ευκαιρία κάθε στιγμή».

VIMEO.COM/EVENIZELOS
ΥΠΟΙΚ: Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιαζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχυ» και ξεκαθάρισε ότι η ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, που επετεύχθη την Πέμπτη, δεν πρέπει να σημάνει χαλάρωση προσπαθειών.

Εξάλλου, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολιτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή. «Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι η εθνική συνεννόηση θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το κλίμα και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι και το παραμικρό μήνυμα ενότητας μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τον πολίτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα